Mindervalide

Paardrijden op Manege Moedig Voorwaarts, dat staat voor plezierig en verantwoord paardrijden. 

Maar wat als een ruiter nu een (tijdelijk) fysieke of mentale beperking heeft? Of extra begeleiding nodig heeft doordat de ruiter bijvoorbeeld angstig of snel afgeleid is? 

Ook dan ben je bij ons op het juiste adres! Lees hier meer over alle mogelijkheden. 

 

beugelschoenen-manege

Voorzieningen fysieke beperking

Op de manege zijn speciale faciliteiten om ruiters met een fysieke beperking toch te kunnen laten rijden. De manege beschikt over

 • Kleurenteugel, belangrijk is om te leren waar je de teugels moet vasthouden. Door kleuren aan te brengen is de instructie makkelijker te geven en voor de ruiter is het beter te begrijpen.  
 • Bakletters met afbeeldingen, zo staat bijvoorbeeld bij de A een aap, bij F een fiets, bij B een beer en bij M een molen.
 • Opstaphulp: elektrische takel. Hiermee wordt een ruiter die niet makkelijk op kan stijgen op het paard getakeld. Zeker voor mensen in een rolstoel is dit ideale manier van opstijgen.
 • Dekjes met singels voor ruiters die op een zadel niet stabiel genoeg zitten. Aan de singels zitten handvatten waar de ruiter steun aan kan hebben. Daarnaast zijn er cowboyzadels beschikbaar voor ruiters die hier goed op kunnen zitten.
 • Klittenbandzadel, dit is een dekje van klittenband met hierop handvatten om je aan vast te houden. Hierbij horen verschillende blokken bij die met het klittenband aan het zadel vastgemaakt kunnen worden om zo de ruiter optimaal te kunnen ondersteunen.

Voorzieningen mentale beperking

Mocht het instromen in de reguliere les om welke reden dan ook (tijdelijk) niet kunnen, dan bieden wij ook speciaal paardrijlessen aan voor ruiters met een (tijdelijke) mentale beperking. SPG Leiden & Manege Moedig Voorwaarts maakt het mogelijk om ook deze ruiters te leren paardrijden!

Paardrijden kan hele positieve effecten hebben op kinderen/volwassenen die bijvoorbeeld moeite hebben met prikkelverwerking of snel angstig zijn. Omdat paarden gericht zijn op mensen, nodigen ze de ruiters bijvoorbeeld uit tot contact en stimuleren zo de prikkelverwerking en motoriek. Bovendien helpen paarden om nieuwe dingen te leren en angsten te overwinnen.

Positieve effecten van paardrijden

Paardrijden is niet alleen gezond en ontzettend leuk om te doen, maar ondertussen wordt er onbewust ook aan andere doelen gewerkt, zoals:

 • grenzen leren stellen en hulp leren vragen
 • stimulatie van vertrouwen en zelfstandigheid
 • vaardigheden op sociaal en communicatief gebied vergroten
 • leren omgaan met emoties en rekening leren houden met een ander
 • verminderen van angsten, vergroten van ontspanning
 • verbeteren van concentratie, prikkelverwerking en motoriek

Instructeurs

Onze instructeurs zijn speciaal opgeleid om ook het paardrijden voor mindervalide ruiters mogelijk te maken. Ze zijn allemaal in het bezit een diploma Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) of vergelijkbaar. Uitgangspunt daarbij is het welzijn van en de verantwoorde omgang met mens en dier.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de voorzieningen, de mogelijkheden en de speciale lessen, neem dan contact op via onderstaand formulier.

  Voornaam *

  Achternaam *

  Email *

  Telefoonnummer *

  Bericht