Lessen

Manege Moedig Voorwaarts heeft voor zowel beginners als gevorderden, van jong tot oud, een uitgebreid lesprogramma. De ruiters worden op niveau ingedeeld in de groepslessen. 

Door de grote variatie aan paarden is er voor iedereen wel een geschikt paard/pony. Je zal op verschillende paarden les krijgen, zodat je met veel soorten paarden leert omgaan.

Alle lessen worden door enthousiaste en gediplomeerde instructeurs gegeven. De paardrijlessen worden elke dag gegeven en er kan ook in de avonduren gereden worden.

Paardrijles

Nieuw op de manege?

Ben je nieuw op onze manege? Lees dan eerst de informatie bij “Starten met Paardrijden. Je begint namelijk eerst met een opstartcursus of instap-les. Op die manier weten we welke groepsles en welke paarden bij jou passen. 

Uitrusting

Je hebt een speciale uitrusting nodig om veilig en comfortabel te kunnen paardrijden. Dit is belangrijk voor zowel de ruiter als het paard. Zonder de juiste uitrusting kan je niet starten in een groepsles!

De juiste uitrusting bestaat uit: 

 • Cap met CE-markering en EN-138:2012
 • Paardrijhandschoenen
 • Rijbroek
 • Jodphurs + chaps of Rijlaarzen van rubber of leer.
 • (optioneel) een zweep
Er zijn diverse winkels in de omgeving van Leiden waar je de spullen kan kopen. Koop je jouw uitrusting bij Horseshop De Bles, dan krijg je daar 10% korting als je vermeldt dat je bij onze manege.

Groepslessen

Nadat je de opstartcursus en/of de Instap-les hebt gevolgd, kan je starten in een groepsles. De groepslessen worden elke dag in de week gegeven. In groepen van maximaal 7 ruiters wordt er wekelijks gereden op vaste lestijden. Er zijn veel verschillende soorten pony’s en paarden beschikbaar, dus voor elke ruiter is er een geschikt paard. Om alvast kennis te maken met al onze viervoeters, kan je kijken bij onze Paarden&Pony’s.

De lessen duren één uur, dit is inclusief op- en afstijgen. Een kwartier van te voren is de ruiter aanwezig, zodat er geholpen kan worden met opzadelen en rijklaar maken.

Er zijn diverse soorten groepslessen en je wordt door onze instructrices op niveau ingedeeld:

 • Beginners 
 • Half-gevorderd
 • Gevorderd

Privéles

Naast de groepslessen bieden we ook privélessen aan. Privélessen duren meestal een half uur, maar in overleg zijn er ook andere mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een bepaald onderdeel meer aandacht geven of extra oefenen voordat je een proef gaat rijden? Dan is een privéles bij uitstek de manier om dit goed te leren. Je maakt dan in een korte tijd grote stappen. 

Lestijden

Groepslessen

Er wordt zeven dagen in de week les gegeven zowel overdag als in de avond. Hieronder vind je de starttijden van de groepslessen:

Maa

15:45

16:45

17:45

19:15

20:15

Din

11:00

15:45

16:45

17:45

19:15

20:15

Woe

14:15

15:15

16:15

17:15

18:30

19:30

20:30

 

Don

15:45

16:45

17:45

19:15

20:15

Vrij

15:45

16:45

18:00

19:00

Zat

9:30

10:30

11:00

13:00

14:00

 

Zon

15:15

Prive- en opstartlessen

Tijden op afspraak

Tarieven

De prijzen van de instaples, opstartcursus, de groepslessen, privélessen en al onze andere activiteiten kunnen worden gevonden bij Tarieven.

Afmelden en inhalen

 • Indien je niet aan een les deel kan nemen, dan dien je je uiterlijk 24 uur van te voren af te melden bij de instructeur. Dit kan per mail info@spgleiden.nl of per telefoon 071 515 5234.
 • Deze les kan dan in overleg op een ander tijdstip worden ingehaald, zolang dit maar binnen dezelfde abonnementsperiode plaatsvindt.
 • Indien je een les niet tijdig annuleert, kan deze niet worden ingehaald en kan evenmin aanspraak worden gemaakt op terugbetaling van het lesgeld.
 • Een les inhalen mag maximaal driemaal in de lopende abonnementsperiode, een niet op tijd ingehaalde les vervalt. 
 • Een les inhalen kan alleen in overleg met de instructrice op een dag en tijd die de manege aangeeft.

Zie ook: Algemene Voorwaarden.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de lessen? Vul dan onderstaand contactformulier in.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Onderwerp

  Ik heb interesse in:
  Opstartcursus

  Instap-les

  Groepslessen

  Mindervalide voorzieningen

  Anders

  Leeftijd, Lengte en gewicht (ivm rugbelasting paarden)

  Uw bericht